Dostawy energii wspomagają regenerację uszkodzonego rdzenia kręgowego

4 marca 2020, 12:05

Naukowcy z Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) i Wydziału Medycyny Indiana University poinformowali, że zwiększenie dostaw energii do uszkodzonego rdzenia kręgowego myszy może pomóc w ponownym wzroście aksonów i w odzyskaniu części funkcji motorycznych.



Efekt kwantowy w skali makro

18 marca 2010, 13:19

Po raz pierwszy w historii udało się stworzyć efekt kwantowy w świecie, który może dojrzeć ludzkie oko. Naukowcy z University of California, Santa Barbara, wywołali interakcję pomiędzy kubitem a rezonatorem piezoelektrycznym wielkości 50 mikrometrów.


Silniczki do zadań specjalnych działają w żywym organizmie

28 stycznia 2015, 10:57

Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wykazał, że mikrosilniki mogą się przemieszczać w kwasie żołądkowym żywej myszy. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości będzie można w ten sposób dostarczać leki lub diagnozować nowotwory.


Boisko pod boiskiem zaskoczyło archeologów

30 marca 2020, 05:02

Przed ponad 3000 lat, pomiędzy rokiem 1174 a 1102 przed Chrystusem, mieszkańcy Etlatongo w dzisiejszym Meksyku rytualnie zakończyli używanie placu do gry w piłkę. Po odbytej ceremonii pozostały fragmenty spalonych roślin, rozbita olmecka ceramika, kości zwierząt, muszle oraz nieco ludzkich kości. Teraz Jeffrey Blomster i Victor Salazar dokonali zaskakującego odkrycia


Czarne dymy

Gdzie są granice dla życia?

12 kwietnia 2010, 16:01

Międzynarodowa ekspedycja na statku badawczym James Cook bada głębokomorskie kominy wulkaniczne w Rowie Kajmańskim. Okazuje się, że we wrzących źródłach na głębokości pięciu kilometrów znajdują się nie tylko zdumiewające formacje geologiczne, ale i życie.


Nerwowe komórki macierzyste rozwiążą problem 'chemicznego mózgu'?

16 lutego 2015, 12:12

Ludzkie nerwowe komórki macierzyste wydają się obiecującym sposobem na odwrócenie deficytów w zakresie uczenia i pamięci, które występują po chemioterapii.


Kawa zmienia nasze odczucia smakowe

24 kwietnia 2020, 17:44

Chęć na zjedzenie czegoś słodkiego do kawy jest jak najbardziej naturalna. Jak wynika z badań przeprowadzonych na Aarhus University, kawa zwiększa bowiem wrażliwość naszych kubków smakowych na słodycz. Wyniki badań opublikowano w piśmie Foods.


Dźwięk i grafen remedium na nadmiar ciepła

29 kwietnia 2010, 11:52

Boris Yakobson, fizyk z Rice University, i jego studenci opracowali teoretyczny model pokazujący, że fale dźwiękowe wędrujące w grafenie mogą wspomagać chłodzenie układów elektronicznych.


Jedzenie fistaszków wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca

3 marca 2015, 12:53

Jedzenie orzechów ziemnych zmniejsza ryzyko śmierci z powodu zawału serca.


Przeciwciało sprzed 17 lat chroni przed nowym koronawirusem?

19 maja 2020, 18:25

U osoby, która przed 17 laty chorowała na SARS znaleziono przeciwciała, które wydają się blokować koronawirusa SARS-CoV-2. Jeśli wstępne badania się potwierdzą, może to pomóc w walce z nowym patogenem


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy